Składniki: 1 główka kapusty 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Sposób wykonania: Żeberka podzielić na porcje a cebulę posiekać i razem przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym podlać je odrobiną wody dodać przyprawy i trzymać na małym ogniu około 40 minut. W…
Tag: z kapustą
Wieprzowina
Mielone z kapustą
by Bartek Ulanowski • • 0 Comments
Surówki
Surówka z kapusty włoskiej w pomidorowej zaprawie
by Renata Karpiuk • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty włoskiej około 40 dkg 1 duży kiszony ogórek 1 duże kwaśne jabłko kilka łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju cukier do smaku garść zielonego posiekanego koperku Sposób wykonania: Kapustę oczyścić poszatkować, posolić. Jabłka opłukać i razem z kiszonym ogórkiem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W salaterce wymieszać kapustę z jabłkiem…
Wieprzowina
Roladki wieprzowe z kapustą
by Joanna Ziętara • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry schabu sól pieprz papryka mielona 1 cebula 60 g kapusty kiszonej 3 łyżki oleju ¼ l wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki mąki pszennej ½ pojemniczka śmietany Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką po czym ułożyć na plastrach posiekaną cebule i poszatkowaną kapustę. Plastry zwinąć w rulon i spiąć…
Kluski
Kluseczki kapustą
by Wanda Kurpiewska • • 0 Comments
Składniki: główka białej kapusty 2 cebule kawałek słoniny 50 dag ziemniaków kilka łyżek mąki pszennej sól Sposób wykonania: Poszatkowaną kapustę zalać osoloną woda i ugotować do miękkości. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej słoninę po czym przełożyć do miękkiej i odcedzonej kapusty. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać powstały sok. Dodać mąkę…