Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kalafiora

Kalafior i brokuł zapiekany

Składniki: 1 nieduży kalafior podzielony na różyczki 1 nieduży brokuł podzielony na różyczki 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 1 szklanka mleka 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalafior i brokuł bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą., blanszować we wrzątku. N w niedużym rondlu rozgrzać…

Marynowany kalafior

Składniki: 5 kg kalafiora Zalewa: 2 ¼ l wody ¾ szkl. soli 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym ciasno ułożyć je słoikach. Następnie doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem soli po czym zdjąć z ognia i wymieszać z octem. Powstałą zalewą zalać kalafiory. Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze…

Kalafior zapiekany z grzybami

Składniki: 3 szklanki różyczek kalafiora 1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…) ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki octu winnego ½ łyżeczki soli szczypta papryki 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę 1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do…

Kalafior w sosie curry-pomarańczowym

Składniki: 1 kalafior (ok. 750 g) 2 łyżki curry 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki bulionu ocet 1 łyżka zasmażki 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka posiekanej natki lub szczypiorku sól, pieprz cukier Sposób przyrządzenia: Bulion i sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać curry, przykryć, gotować przez 10 min na bardzo małym ogniu. Kalafior oczyścić, podzielić…

Kalafior po holendersku

Składniki: 1 kalafior (ok. 75 dag) 1 łyżka octu 4 żółtka 2 łyżeczki soku cytrynowego 2 łyżki ziół (świeżych lub suszonych) mięta, bazylia itp. 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki białego wina sól, pieprz cukier 12 dag masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 20 dag szynki Sposób przyrządzenia: Kalafior oczyścić, zalać na 10 min wodą z octem,…