Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior po holendersku

Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 75 dag)
  • 1 łyżka octu
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 2 łyżki ziół (świeżych lub suszonych)
  • mięta, bazylia itp.
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki białego wina
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 20 dag szynki


Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić, zalać na 10 min wodą z octem, opłukać, gotować przez 20 min w posolonej wodzie. Żółtka ucierać w rondlu na małym ogniu z sokiem, ziołami, winem, musztardą, szczypta cukru, solą i pieprzem, aż powstanie krem. Szynkę pokroić w kostkę. Lodowate masło pokroić, dodać do gorącego sosu, ubijając. Wlać jogurt, przyprawić, wymieszać. Kalafior polać sosem, posypać szynką.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *