Składniki:
- 1 kalafior (ok. 750 g)
- 2 łyżki curry
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki bulionu
- ocet
- 1 łyżka zasmażki
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki
- lub szczypiorku
- sól, pieprz
- cukier
Sposób przyrządzenia:
Bulion i sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać curry, przykryć, gotować przez 10 min na bardzo małym ogniu. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, zalać wodą z dodatkiem łyżki octu. Moczyć przez 15 min. Opłukać. Włożyć do wrzącej, posolonej wody, gotować przez 10 min. Odlać. Śmietanę wlać do sosu, dodać zasmażkę, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafior ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać zieleniną
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus