Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior w sosie curry-pomarańczowym

Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 750 g)
  • 2 łyżki curry
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • ocet
  • 1 łyżka zasmażki
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • lub szczypiorku
  • sól, pieprz
  • cukier


Sposób przyrządzenia:
Bulion i sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać curry, przykryć, gotować przez 10 min na bardzo małym ogniu. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, zalać wodą z dodatkiem łyżki octu. Moczyć przez 15 min. Opłukać. Włożyć do wrzącej, posolonej wody, gotować przez 10 min. Odlać. Śmietanę wlać do sosu, dodać zasmażkę, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafior ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać zieleniną
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *