Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Placuch z boczniakami

Składniki: 35 dag boczniaków, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 20 ml śmietany 12%, 4 łyżki masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, słodka papryka Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić osączyć i pokroić w paski. Jajka ze śmietaną ubić, doprawić solą i dodać mąkę.Boczniaki smażyć na maśle ok.5 min.wlać jajka, posypać papryką, posypać szczypiorkiem. Wstawić na 2-3 min.…

Gulasz grzybowy na jesienne spotkania

Składniki: 30 dag kg pieczarek 30 dag grzybów leśnych (wg uznania) 3 cebule (najlepiej kolorowe) 2 kolorowe papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 pęczek pietruszki sól( ja używam zamiennie Jarzynki) pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku Sposób przyrządzenia: Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby…

Sałatka z grzybów po grecku

Składniki: 1,5 kg grzybów ugotowanych 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki oleju 2 małe puszki koncentratu pomidorowego  2 łyżki cukru średni seler pietruszka 2 marchewki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Na oleju zeszklić cebulę. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Ugotowane grzyby pokroić w…

Wołowina z makaronem i grzybami

Składniki: 70 dkg wołowiny  (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm ¼ szklanki tartego parmezanu 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów 1 cebula pokrojona w piórka 3 pokrojone ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente sól, pieprz Sposób…