Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Grzyby w winnym sosie

Składniki: 30 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek 1 cebula ½ szklanki białego wina 1 cytryna 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić wraz z trzonami w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu podgrzać masło, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut nie rumieniąc,…

Pomidory faszerowane grzybami

Składniki: 8 pomidorów tarty ser 40 dkg grzybów leśnych 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem 4 łyżki masła mała cebula 1 jajka Sposób przyrządzenia: Grzyby i cebulki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle ( 1 łyżeczka ), doprawić solą i pieprzem. Pomidory umyj, zetnij z wierzchu gruby plaster i wydrąż. Napełnij farszem, udekoruj zieleniną. Pomidory ułożyć w…

Naleśniki z grzybami i serem brie

Składniki: Nadzienie: 50 dkg grzybów (mogą być pieczarki) 125 g sera brie 1 duża cebula 1 łyżka masła 125 g śmietany płaska łyżka mąki sól, pieprz Ciasto: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy masło do smażenia sól Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem.…

Pieczarki z sardynkowym farszem

Składniki: 15 dużych pieczarek kilka łyżek białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy Farsz: 3 sardynki w sosie własnym zielona pietruszka 1 mała cebula 1 jajko ugotowane na twardo 2 jajka bułka tarta (alternatywnie) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sardynki obsączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić. Odciąć trzonki od kapeluszy, trzonki drobno posiekać posiekać. Posiekane sardynki, pokrojoną w…