Składniki:
- 30 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- ½ szklanki białego wina
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, pokroić wraz z trzonami w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu podgrzać masło, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut nie rumieniąc, dodać grzyby, podgrzewać mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i po kilku minutach podlać winem, dodać sok wyciśnięty z cytryny i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Uzupełnić odparowany sos gorącą wodą, przyprawić. Mąkę rozpuścić w ½ szklanki wody, dodać do rondla, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami piure i zielonym groszkiem.