Składniki:
- Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- trochę proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- trochę mleka
- 750 g grzybów
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka posolić, wymieszać ze składnikami płynnymi i proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany odstawić je na 30 minut. Patelnię rozgrzać mocno, posmarować cieniutko olejem lub co praktyczniejsze natrzeć gorącą kawałkiem słoniny nabitej na widelec. Wlać łyżką wazową ciasto i tak obracać patelnią, aby rozlało się one na całej jej powierzchni. Odwrócić na drugą stronę. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często.
Grzyby obrać i umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać grzyby i dusić razem przez ok. 15 minut, schłodzić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki dodać do grzybów, wymieszać, po czym przyprawić do smaku solą, pieprzem. Nakładać na naleśniki i zwijać wg upodobań. Przed podaniem naleśniki podgrzać i polać sosem lub śmietaną.