Składniki:
- 3 jaja
- 175g cukru
- 3 łyżki rumu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g obranych migdałów
- 100 g polewy czekoladowej
- 1 orzech laskowy
- 2 białe płaskie cukierki
- 2 niebieskie płaskie cukierki
Sposób przyrządzenia:
Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100 g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75 g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a na oczy używamy 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy. Pieczenie; 45 minut