Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rozkoszny czekoladowy jeżyk

Składniki:

    • 3 jaja
    • 175g cukru
    • 3 łyżki rumu
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 200 g mąki
    • 150 g miękkiego masła
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 50 g obranych migdałów
    • 100 g polewy czekoladowej
    • 1 orzech laskowy
    • 2 białe płaskie cukierki
    • 2 niebieskie płaskie cukierki


    Sposób przyrządzenia:
    Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100 g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75 g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a na oczy używamy 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy. Pieczenie; 45 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *