Składniki: opakowanie wafli tortowych 100 ml kremówki 1 łyżka masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady gotowa polewa Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym cały czas mieszając dodawać śmietankę oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać aż całość zgęstnieje. Powstałą masą posmarować wafle i ułożyć jeden na drugim, Wstawić do lodówki na 2 godziny.…
Kategoria: Ciasta czekoladowe
Ciasta czekoladowe
Proste ciasto czekoladowe
by Zofia Zięcina • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 125 g czekolady 125 g masła 100 g cukru 100 g mąki Sposób wykonania: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać do niej masło oraz żółtka. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Ciasto przelać do miski wyłożonej…
Ciasta czekoladowe
Ciasto czekoladowo-migdałowe
by Aleksnadra Szlendak • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg czekolady deserowej 15 dkg miękkiego masła 30 dkg cukru 4 jajka 30 dkg mielonych migdałów 15 dkg maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml whisky masło i bułka tarta do foremki cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na temperaturę 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Czekoladę zetrzeć…
Ciasta czekoladowe
Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami
by Jadwiga Pestka • • 0 Comments
Składniki: 100 g cukru 6 jajek 1 ¼ kostki masła 3 tabliczki czekolady 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów Sposób wykonania: Czekoladę razem z migdałami i orzechami zmiksować. Następnie masło razem z cukrem i żółtkami utrzeć na jednolitą masę, wówczas dodać orzechy, czekoladę i migdały. Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać białka ubite…
Ciasta czekoladowe
Ciasto orzechowo-czekoladowe
by Marzena Brandt • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg łuskanych orzechów laskowych 10 dkg masła 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 5 dużych jajek ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 stołowa łyżka rumu 4 stołowe łyżki miąższu bułki drobno utłuczony gożdzik cukier puder do posypania ciasta dżem morelowy lub brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Orzechy uprażyć zdjąć skórkę, zemleć drobno w młynku. Masło…