Składniki:
- 20 dkg czekolady deserowej
- 15 dkg miękkiego masła
- 30 dkg cukru
- 4 jajka
- 30 dkg mielonych migdałów
- 15 dkg maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml whisky
- masło i bułka tarta do foremki
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik włączyć na temperaturę 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka,. Mąkę połączyć z migdałami, startą czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać whisky, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wygładzić powierzchnię. Piec około godziny. Wyjąć na talerz, ostudzić i posypać cukrem pudrem.