Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Składniki:

  • 20 dkg czekolady deserowej
  • 15 dkg miękkiego masła
  • 30 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 30 dkg mielonych migdałów
  • 15 dkg maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml whisky
  • masło i bułka tarta do foremki
  • cukier puder do posypania

    Sposób przyrządzenia:
     Piekarnik włączyć na temperaturę 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka,. Mąkę połączyć z migdałami, startą czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać whisky, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wygładzić powierzchnię. Piec około godziny. Wyjąć na talerz, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *