Składniki:
- 18 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 5 jajek
- 20 dkg maki
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 10 dkg czekolady zmielonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta
- 15 dkg czekolady do polewy
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i zmieloną czekoladą dodawać porcjami do masy. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Wyjąć na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Rozpuścić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i posmarować ciasto .Można posypać wiórkami kokosowymi.