Składniki:
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 10 sucharów
- 12 dkg cukru
- 4 dkg masła
- 3 jajka
- 4 ananasy z puszki
- 1 łyżka soku z ananasów
- ½ kg zmielonego białego sera
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Wiórki uprażyć na patelni bez tłuszczu na brązowy kolor. Sucharki rozgnieść na drobne kawałki, dodać łyżkę wiórek kokosowych, 1 czubatej łyżki cukru i masła .Do foremki wyłożyć masę z sucharków, lekko docisnąć, wyrównać powierzchnię. Białka ubić na sztywną piane. Pokroić drobno plaster 1 ananasa i wymieszać żółtkami, sokiem z ananasa, zmielonym twarogiem, śmietaną i resztką cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do białkowej piany i wymieszać z masą serową. Nałożyć na spodzie sucharów. Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut na złotobrązowy kolor. Ciasto wyjąć na talerz, obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować plastrami pomarańczy.