Składniki:
- 13 dkg miękkiego masła
- 10 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- , sól
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg mielonych orzechów włoskich2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 40 ml winiaku
- masło, bułka tarta
- ¼ litra syropu cukrowego
- szklanka śmietany
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Oddzielić żółtka jajek i dodać kremu. Białka ubić z solą. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z kremem. Dodać cynamon, orzechy, goździki i winiak. Połączyć z pianą białkową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni, blachę wyłożyć papierem i osypać bułką tartą, rozsmarować ciasto na blaszce. Piec około 50 minut na złotobrązowy kolor. Ciasto wyjąć i polać syropem. Po ostygnięciu wyjąć z blachy, odwracającą do góry dnem i pokroić na 12 kostek. Śmietanę ubić na półsztywna pianę i podawać oddzielnie do ciasta.