Ciasto:
Kruszonka:
Sposób przyrządzenia:
Przesiać mąkę. Podgrzać mleko. Wymieszać 2 łyżki mleka z jedną łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże i szczyptę mąki. Wymieszać rozczyn, przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, mąkę, pozostałe mleko, jajko, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto, przykryć i w temperaturze pokojowej pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać na kruszonkę mąkę, migdały, cukier i cukier waniliowy. Dodać pokrojone na kawałki masło, zagnieść i rozkruszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ponownie zagnieść ciasto , rozwałkować na blaszkę, opędzlować mlekiem. Posypać kruszonką. Można na wierzchu położyć owoce wiśni. Odstawić na 10 minut, piec około 25-30 minut.