Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny keks Iwony

Składniki:

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg rodzynek
  • ½ szklanki  posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 szt pokrojonych w paseczki fig
  • 10 suszonych pokrojonych w paski moreli
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania bakalii
  • ½ szklanki kandyzowanych owoców wiśni
  • 10 szt pokrojonych w paseczki daktyli

 

 

Sposób przyrządzenia:
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć dodając partiami jajko, mąkę proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, aż do wykończenia składników. Wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z masą. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 60 minut. Po 15 minutach od pieczenia, otworzyć piekarnik i nożem przeciąć środek ciasta wzdłuż. Ciasto ładnie wyrośnie. Po upieczeniu wyjąć na półmisek, ostudzić i polać lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *