Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 15 dkg margaryny
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg rodzynek
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 szt pokrojonych w paseczki fig
- 10 suszonych pokrojonych w paski moreli
- 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania bakalii
- ½ szklanki kandyzowanych owoców wiśni
- 10 szt pokrojonych w paseczki daktyli
Sposób przyrządzenia:
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć dodając partiami jajko, mąkę proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, aż do wykończenia składników. Wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z masą. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 60 minut. Po 15 minutach od pieczenia, otworzyć piekarnik i nożem przeciąć środek ciasta wzdłuż. Ciasto ładnie wyrośnie. Po upieczeniu wyjąć na półmisek, ostudzić i polać lukrem.