Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Kalafior zapiekany z grzybami

Składniki: 3 szklanki różyczek kalafiora 1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…) ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki octu winnego ½ łyżeczki soli szczypta papryki 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę 1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do…

Grzyby w śmietanowym sosie

Składniki: 1 kg mieszanych grzybów leśnych 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu drobiowego ½ szklanki kremowej śmietany 1 łyżka keczupu 2 łyżki wytrawnego wina 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżka musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło,…

Polędwica wołowa z borowikami w śmietanowym sosie

Składniki: 60 dkg polędwicy wołowej 25 dkg niedużych borowików lub podgrzybków brunatnych 2 cebule 3 łyżki masła 1 szklanka śmietany kilka kropel sosu tabasco sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną polędwice pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić dłonią. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry wraz…

Pieczarki panierowane

Składniki: duże pieczarki olej sól, pieprz Panierka: bułka tarta mąka jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć ( nie moczyć )obciąć nóżki, doprawić. Jajo rozkłócić. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce . Smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Smacznego.

Boczniaki w jajecznicy

Składniki: 25 dkg boczniaków 1 cebula masło do smażenia 3-4 jajka ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Boczniaki umyć ( nie moczyć ), pokroić w paseczki. Cebule pokroić w ćwiartki i zeszklić na roztopionym maśle. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Jaja wybić do miseczki, wlać mleko i rozkłócić. Jaja wlać na patelnie…