Składniki: 600 g grzybów 300 g ziemniaków 1 cebula 1 ½ łyżki masła płaska łyżka mąki 2/3 szkl. śmietany sól pieprz łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na półmiękko. Wówczas wrzucić do nich grzyby pokrojone w plasterki. Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas dodać posiekaną…
Tag: z grzybów
Rydze
Smażone rydze
by Mariola • • 0 Comments
Składniki: 400 g grzybów ½ łyżeczki soli 1/3 szkl. mąki 1 cebula 6 łyżek masła pieprz Sposób wykonania; Oczyszczone rydze zalać wodą i zagotować. W między czasie posiekać cebulę, którą zeszklić na rozgrzanym maśle. Nadepnie na cebuli rozłożyć grzyby i całość smażyć około 6 minut. Przed pdoaneim oprószyć pieprzem.
Grzyby
Grzyby z ryżem
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 300 g grzybów 2 szkl. ryżu 5 łyżek masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 5 minut po czym je odcedzić i drobno pokroić. Następnie przesmażyć grzyby na rozgrzanym maśle. W miedzy czasie ugotować ryż na półmiękko. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim grzyby a na nich…
Grzyby
Grzyby w sosie winnym
by Kinga Mrożek • • 0 Comments
Składniki: 500 g grzybów 2 cebule 4 łyżki oleju 1 szkl. półwytrawnego wina łyżka posiekanego koperku 2 marchewki 1 pomidor sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby pokroić w paseczki, po czym oprószyć je solą i zalać winem. Trzymać na ogniu około 20 minut pod przykryciem. W między czasie cebule i koperek…