Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Grzybowa zakąska

Składniki: 400 g świeżych grzybów 1 cebula sól pieprz natka pietruszki 3 % ocet Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paseczki, które oprószyć pieprzem. Następnie cebule oraz natkę pietruszki posiekać i dodać do grzybów. Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku sola oraz octem.

Grzyby z chrzanem

Składniki: 500 g grzybów 2-3 łyżki śmietany 25 g tartego chrzanu sól Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i ugotować po czym je odcedzić i pokroić w paseczki. Następnie śmietanę połączyć razem z startym chrzanem i dodać do grzybów. Całość delikatnie przemieszać i doprawić do smaku solą. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Anna Chowaniec

Grzyby z majonezem i ziemniakami

Składniki: 250 g solonych grzybów 2 ziemniaki 1 jajko 150 g groszku konserwowego 1 cebula łyżka szczypiorku ½ szkl. majonezu Sposób wykonania: Ziemniaki oraz jajka ugotować. W między czasie grzyby pokroić w paski. Następnie jajka i ziemniaki pokroić w plasterki i połączyć z grzybami. Dodać jeszcze posiekaną cebulę oraz groszek a na koniec majonez. Całość…

Trufle w szampanie

Składniki: 600 g trufli 100 g słoniny 2 szkl. bulionu mięsnego 1 szkl. szampana Sposób wykonania: Trufle wrzucić do rondelka po czym przykryć je warstwą słoniny i zalać bulionem oraz szampanem. Trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie trufle przecedzić a sos podawać osobno w sosjerce.

Pieczarkowa przekąska

Składniki: 50 dag. pieczarek 3 cebule puszka kukurydzy 6 jajek majonez sól maggi olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Składniki połączyć, dodać osączoną z zalewy kukurydzę i majonez. Posolić i doprawić do smaku…