Składniki;
- 15 dag baraniego mięsa
- 4 łyżki koncnetratu pomidorowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 10 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 kostki bulionowe
- 4 szklanki wody
- pietruszka
- pieprz czarny, sól (do smaku)
Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…
Składniki 1 kg mięsa jagnięcego bez kości 1 szklanka czerwonego wina 1 miąższ z owocu granatu ½ szklanki soku z owoców granatu 1 łyżka soku z cytryny kilka listków mięty olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, płytko ponacinać. Sok z granatów wymieszać z połową miąższu, dokładnie wmasować w mięso, odłożyć. Wino wymieszać z…
Składniki: 1,5 kg baraniny 5 kwaskowatych jabłek 100 g suszonych śliwek sól pieprz musztarda Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie jabłka pokroić w plasterki. Mięso zbić tłuczkiem po czym posmarować go musztardą i oprószyć solą. Rozłożyć na nim plastry jabłek i śliwki. Całość zawinąć i obwiązać nićmi. Wstawić do rozgrzanego…
Składniki: ½ kg mięsa jagnięcego 2 ząbki czosnku skórka starta z cytryny ¾ szkl. bułki tartej 1 żółtko 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mięty 2 łyżeczki oliwy sól pieprz 700 g sosu pomidorowego ¼ szkl. natki pietruszki 1 ½ szkl. kuskusu Sposób wykonania: Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony…