Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso jagnięce duszone w sosie z granatów

Składniki

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 miąższ z owocu granatu
  • ½ szklanki soku z owoców granatu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • olej
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, płytko ponacinać. Sok z granatów wymieszać z połową miąższu, dokładnie wmasować w mięso, odłożyć. Wino wymieszać z solą i pieprzem, miętą, sokiem z cytryny, wymieszać. Mieszanką polać mięso, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C do momentu aż mięso się zarumieni, następnie polać marynatą z mięsa, dodać resztę miąższu z granatu, przykryć i dusić przez około 90 minut w temperaturze 170 stopni C, kilkakrotnie obracając i polewając sosem. Przed podaniem pokroić mięso na porcje, polać sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *