Składniki: ¼ szkl. oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki ziół włoskich 2 łyżki soku z cytryny 4 steki jagnięce Sałatka z fasolą 200 g fasolki szparagowej 200 g fasolki lima 250 g pomidorów 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny rukola Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz ziołami włoskimi.…
Tag: z baraniny
Baranina
Zupa z rydzów i baraniny
by Natalia Karczewska • • 0 Comments
Składniki: 400 g baraniny 200 g szynki 400 g solonych rydzów łyżka masła 2 cebule pęczek zieleniny ½ szkl. mąki łyżka 6% octu łyżka cukru pudru 2 kiszone ogórki Koperek Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekać je razem z cebulką i natką pietruszki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. W…
Baranina
Udziec jagnięcy z pieca
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy około 2 kg 5 szklanek posiekanych listków bazylii 2 grubo posiekane ząbki czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty o osuszony udziec ponacinać głęboko co 2,5 cm, przyprawić solą i pieprzem, wmasować przyprawy w mięso. Szczeliny napełnić posiekaną bazylią i czosnkiem. Całość osznurować bawełnianym,…
Baranina
Pieczeń barania z kaszą gryczaną
by Tomasz Wega • • 0 Comments
Składniki: 2 kg baraniny łyżka masła 2 szkl. kaszy gryczanej 2-4 cebulki szalotki czosnek sól Sposób wykonania: W mięsie zrobić kilka nakłuć, w które włożyć kawałki czosnku. Następnie mięso włożyć do piekarnika razem z całymi szalotkami i upiec. W między czasie ugotować kaszę gryczaną. Gotowe mięso ułożyć na półmisku, udekorować upieczonymi szalotkami a na górze…
Baranina
Baranina z ziemniakami smardzami
by Wanda Janczak • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg combra 3 cebule 1 pietruszka 1 seler 10 ziemniaków 10 smardzów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zalać wodą i zagotować, w trackie odszumować. Następnie cebulę przekroić na połówki i wrzucić do mięsa razem z obraną pietruszką oraz selerem. Doprawić do smaku solą oaz pieprzem i gotować…