Składniki;
- 15 dag baraniego mięsa
- 4 łyżki koncnetratu pomidorowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 10 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 kostki bulionowe
- 4 szklanki wody
- pietruszka
- pieprz czarny, sól (do smaku)
Sposób przyrządzenia;
Zmielić mięso przez maszynkę, dodać jajko, drobno pokrojona cebulkę, zieleninę, sól, pieprz oraz inne przyprawy (wedle gustu), dokładnie wymieszać i formować pulpeciki, w osobnym rondlu przygotować gorący bulion, dodać cebule i ryż, na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim wcześniej przygotowane pulpeciki, a gdy się przyrumienia przełożyć do rondla z gotującym się bulionem. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki. Skorygować smak przyprawami i koncnetratem pomidorowym, przed podaniem posypać zieleniną.