Składniki:
- ½ kg mięsa jagnięcego
- 2 ząbki czosnku
- skórka starta z cytryny
- ¾ szkl. bułki tartej
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki mięty
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
- pieprz
- 700 g sosu pomidorowego
- ¼ szkl. natki pietruszki
- 1 ½ szkl. kuskusu
Sposób wykonania:
Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony czosnek, bułkę tartą, oregano, mięte oraz kmin.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować klopsiki, które smażyć na rozgrzanej oliwie około 5 min.
Po ty czasie dodać sos pomidorowy razem z pietruszką, wymieszać i gotować kolejne 5 min.
Klopsiki podawać z ugotowanym kuskusem.