Składniki: ½ kg mięsa jagnięcego 2 ząbki czosnku skórka starta z cytryny ¾ szkl. bułki tartej 1 żółtko 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mięty 2 łyżeczki oliwy sól pieprz 700 g sosu pomidorowego ¼ szkl. natki pietruszki 1 ½ szkl. kuskusu Sposób wykonania: Do jagnięciny dodać żółtko, skórkę z cytryny, rozgnieciony…
Tag: mięso z baraniny
Baranina
Jagnięcina w sosie pomarańczowo-imbirowym
by Hailna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 2 pomarańcze łyżka sosu sojowego ½ szkl. bulionu 3 łyżki oleju łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku imbir zielenina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między…
Baranina
Steki pod pierzynką cytrynowo-czosnkową
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: • 6 steków jagnięcych z kością • 1 szkl. bułki tartej • 3 łyżki oliwy z oliwek • sok i strat skórka z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka tymianku • sól • pieprz Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, tymiankiem, skórką oraz solą i pieprzem.…
Baranina
Smażona jagnięcina
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 20 dag udźca jagnięcia 1 mąki ziemniaczanej 4 cebulki dymki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju sezamowego Sposób wykonania: Mięso pokroić na cienkie plastry, które skropić wodą i oprószyć mąką po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas je wyjąć a na ą samą…
Wołowina
Pulpety jagnięce z nutą cynamonu
by Karolina P • • 0 Comments
Składniki: 25 dag siekanej jagnięciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól pieprz cynamon tymianek Sposób wykonania: Cebulę, czosnek oraz tymianek zmiksować po czym dodać do posiekanego mięsa. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kulki, które usmażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Przed podaniem posypać cynamonem. Przepis został nadesłany…