Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagnięcina w sosie pomarańczowo-imbirowym

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny
  • 2 pomarańcze
  • łyżka sosu sojowego
  • ½ szkl. bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir
  • zielenina
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać  jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut.
    W między czasie obrać pomarańcze i przekroić na połówki, z jeden wycisnąć sok a drugą podzielić na cząstki.
    Do bulionu dodać sok z pomarańczy oraz sos sojowym, doprawić do smaku imbirem, solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i doprowadzić do zagotowania.
    Mąkę rozmieszać z 2-3 łyżkami wody i dodać do bulionu, wymieszać.
    Gotowe mięso ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować cząstkami pomarańczy oraz zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *