Składniki:
- 1 kg jagnięciny
- 2 pomarańcze
- łyżka sosu sojowego
- ½ szkl. bulionu
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka mąki
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- zielenina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut.
W między czasie obrać pomarańcze i przekroić na połówki, z jeden wycisnąć sok a drugą podzielić na cząstki.
Do bulionu dodać sok z pomarańczy oraz sos sojowym, doprawić do smaku imbirem, solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i doprowadzić do zagotowania.
Mąkę rozmieszać z 2-3 łyżkami wody i dodać do bulionu, wymieszać.
Gotowe mięso ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować cząstkami pomarańczy oraz zieleniną.