Składniki: 1 kg udźca jagnięcego główka czosnku kilka liści laurowych kilka łyżek oliwy ½ szkl. mleka sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem i odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć mięso do brytfanny z rozgrzaną oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 2 godzin. W trakcie polewać udziec…
Tag: z baraniny
Baranina
Pilaw kurpiowski na baraninie
by Milena Wojdyła • • 0 Comments
Składniki: 50 dag baraniny 25 dag ryżu 2 łyżki masła kilka szalotek kilka ziaren jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Ryż gotować około 10 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W między czasie mięso pokroić w kostkę, którą posypać solą oraz pieprzem. Następnie baraninę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, cebulę, ryż oraz ziarna jałowca.…
Baranina
Udziec jagnięcy glazurowany
by Lucyna Sójka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 szkl. musztardy 1 szkl. miodu 1 szkl. marynaty ziołowej 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy mieszanka kolorowego pieprzu 2 marchewki 2 cukinie Sposób wykonania: Mięso posmarować marynatą, musztardą oraz miodem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.…
Baranina
Rumiane żeberka z jagnięciny
by Karolina Pliszka • • 0 Comments
Składniki: 600 g żeberek jagnięcych 2 jaja 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka mąka bułka tarta tłuszcz sól Sposób wykonania: Żeberka pokrajać na mniejsze kawałki po czym lekko rozbić i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Następnie obtoczyć żeberka w mące, potem w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem oraz szczyptą soli a na sam koniec w…