Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego
- 1 szkl. musztardy
- 1 szkl. miodu
- 1 szkl. marynaty ziołowej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- mieszanka kolorowego pieprzu
- 2 marchewki
- 2 cukinie
Sposób wykonania:
Mięso posmarować marynatą, musztardą oraz miodem i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.
W połowie pieczenia posmarować marynatę, której wcześniej moczyło się mięso.
Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu pokroić mięso w plastry.
Następnie ziemniaki pokrojone na ćwiartki ułożyć na blasze, skropić je oliwą i posypać mieszanką kolorowego pieprzu i piec 20 minut.
Po tym czasie dodać marchew oraz cukinię, pokrojoną na ćwiartki i piec kolejne 20 minut.
W trakcie pieczenia mieszając.
Jagnięcinę podawać z upieczonymi warzywami.