Składniki: 2 kg karczku lub schabu środkowego 10 ząbków czosnku 1 łyżka rozpuszczonego masła 15 ziaren pieprzu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować obranymi ząbkami czosnku i ziarnami pieprzu. Rozpuszczone masło wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mieszaniną mięso, odstawić na kilka godzin. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i…
Tag: wieprzowe
Szynka
Szynka pieczona z żurawinami
by Urszula Liszka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…
Żeberka
Aromatyczne, glazurowane żeberka
by Kamila Drewniak • • 0 Comments
Wieprzowina
Pita bred z pieczoną wieprzowiną
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe chlebki pita sałata pomidor sól, pieprz ulubiony sos Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonej kolendry 1 łyżeczka sosu sojowego Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić w plastry, zamarynować, odstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć. Na patelni rozgrzać…
Wieprzowina
Szaszłyki z wątroby cielęcej lub wieprzowej
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wątroby wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry 4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 3 łyżeczki mielonego kminku Sól Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, zalać mlekiem, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wątróbkę odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm, posypać przyprawami (bez soli jeśli boczek…