Składniki: 4 nóżki wieprzowe 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki białego pieprzu ¼ łyżeczki glutaminianu sodu – opcjonalnie olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Świeże nóżki bardzo dokładnie oczyścić i umyć. W dużym rondlu z pokrywą umieścić oczyszczone nóżki, dodać przyprawy, zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem aż mięso zmięknie, wyjąc z wywaru, poczekać aż wyschną.…
Tag: wieprzowe
Wieprzowina
Glazurowany kotlet mielony
by Kaśka Sarnowska • • 0 Comments
Składniki: 1/5 kg mieszanego mielonego mięsa 1 drobno posiekana cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała namoczona i odciśnięta bułka 1 jajko sól, pieprz, sos sojowy oliwa Glazura: 1/3 szklanka keczupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać cebulę i…
Wieprzowina
Steki wieprzowe z rusztu
by Basia Kostrzewska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 4 medaliony wieprzowe 2 pęczki szparagów 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Miód wymieszać z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, natką pietruszki, szczypiorkiem oraz…
Szynka
Szynka glazurowana
by Zosia Woźny • • 0 Comments
Wieprzowina
Wątróbka wieprzowa z owocami
by Ela Szubert • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej 3 kwaśne jabłka 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, umyć osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wątróbkę i owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać masłem. Piec 15…