Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego z szynki czosnek cebula masło oliwa ziemniaki łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy…
Tag: wielkanocny
Rosół
Rosół królewski pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg mięso wołowe (łopatkę, szponder mostek)
- 1 kg mięso drobiowe z kury, kurczaka, indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- plasterek selera i kawałek łodygi
- natka pietruszki
- 2 białe części pora
- ¼ małej główki kapusty włoskiej
- ¼ małego kalafiora
- ¼ buraka ćwikłowego ( nada piękny złoty kolor rosołowi)
- 2 małe cebule
- 2, 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- łyżeczka cukru
Baranina
Comber jagnięcy pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki comber z młodego barana ( wraz z górną częścią żeberek ) 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody ¼ kostki masła 1 kostka rosołu z drobiu Knorr zielona fasolka szparagowa pomidory 2 cebule sól, pieprz Marynata: ½ szklanki oliwy sok cytryny ½ szklanki utartej marchewki ½ szklanki utartej pietruszki ½ szklanki utartego selera 2…
Wołowina
Befsztyk pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 50 dag polędwicy (środkowej) 5 dag masła łyżka oliwy z oliwek gęsta dobra śmietana zielone szparagi ryż sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo,…