Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Comber jagnięcy pychotka

Składniki

  • comber z młodego barana ( wraz z górną częścią żeberek )
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • ¼ kostki masła
  • 1 kostka rosołu z drobiu Knorr
  • zielona fasolka szparagowa
  • pomidory
  • 2 cebule
  • sól, pieprz


Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • sok cytryny
  • ½ szklanki utartej marchewki
  • ½ szklanki utartej pietruszki
  • ½ szklanki utartego selera
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:
Ocet zagotować z wodą, mięso sparzyć wrzącym roztworem, opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon nasmarować oliwą, odstawić. Ziele angielskie rozgnieść, pokruszyć liście laurowe, czosnek rozgnieść w prasce wymieszać. Mieszaninę wetrzeć w mięso, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować marynatę. Jarzyny i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Mięso położyć na odpowiednim kawałku folii, obłożyć jarzynami i cebulą, odłożyć w chłodne miejsce na 3 dni.
Przed upieczeniem mięso wyjąć z marynaty, osączyć, zdjąć zaprawę z jarzyn, osolić, oprószyć grubo zmielonym (potłuczonym) pieprzem. Rozgrzać masło z oliwą (polowe zostawić) w odpowiednio dużym naczyniu smażyć udziec na ostrym ogniu z każdej strony, aż do zrumienienia. Tłuszcz odlać, podłożyć pod mięso pozostałe masło, dodać oliwy, część jarzyn i cebuli z marynaty. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 230 st. C 20-30 min. (zależnie od wagi mięsa). Obrać pozostałe cebule, przekroić na połowy, obłożyć mięso Od czasu do czasu polać mięso wytworzonym sosem i skropić wodą. Mięso powinno być wewnątrz różowe. Comber wyjąć, pokroić w plastry wzdłuż kości żebrowych. Połówki cebuli odłożyć do dekoracji potrawy. Pozostały sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić kostką rosołową, odparować lub zagęścić mąką. Fasolkę szparagową dobrze obgotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. przekroić na połówki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami, udekorować fasolką i połówkami pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *