Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Comber jagnięcy pychotka

Składniki

  • comber z młodego barana ( wraz z górną częścią żeberek )
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • ¼ kostki masła
  • 1 kostka rosołu z drobiu Knorr
  • zielona fasolka szparagowa
  • pomidory
  • 2 cebule
  • sól, pieprz


Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • sok cytryny
  • ½ szklanki utartej marchewki
  • ½ szklanki utartej pietruszki
  • ½ szklanki utartego selera
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:
Ocet zagotować z wodą, mięso sparzyć wrzącym roztworem, opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon nasmarować oliwą, odstawić. Ziele angielskie rozgnieść, pokruszyć liście laurowe, czosnek rozgnieść w prasce wymieszać. Mieszaninę wetrzeć w mięso, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować marynatę. Jarzyny i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Mięso położyć na odpowiednim kawałku folii, obłożyć jarzynami i cebulą, odłożyć w chłodne miejsce na 3 dni.
Przed upieczeniem mięso wyjąć z marynaty, osączyć, zdjąć zaprawę z jarzyn, osolić, oprószyć grubo zmielonym (potłuczonym) pieprzem. Rozgrzać masło z oliwą (polowe zostawić) w odpowiednio dużym naczyniu smażyć udziec na ostrym ogniu z każdej strony, aż do zrumienienia. Tłuszcz odlać, podłożyć pod mięso pozostałe masło, dodać oliwy, część jarzyn i cebuli z marynaty. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 230 st. C 20-30 min. (zależnie od wagi mięsa). Obrać pozostałe cebule, przekroić na połowy, obłożyć mięso Od czasu do czasu polać mięso wytworzonym sosem i skropić wodą. Mięso powinno być wewnątrz różowe. Comber wyjąć, pokroić w plastry wzdłuż kości żebrowych. Połówki cebuli odłożyć do dekoracji potrawy. Pozostały sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić kostką rosołową, odparować lub zagęścić mąką. Fasolkę szparagową dobrze obgotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. przekroić na połówki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami, udekorować fasolką i połówkami pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *