Składniki: 1 kg combra łyżeczka suszonej lebiodki 5-6 ząbków czosnku sok z cytryny 10 dag żółtego sera 1 ½ szkl. zsiadłego mleka 2 łyżki oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Zsiadłe mleko wymieszać z sokiem z cytryny po czym zalać mięso i wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z…
Tag: comber
Baranina
Comber jagnięcy pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki comber z młodego barana ( wraz z górną częścią żeberek ) 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody ¼ kostki masła 1 kostka rosołu z drobiu Knorr zielona fasolka szparagowa pomidory 2 cebule sól, pieprz Marynata: ½ szklanki oliwy sok cytryny ½ szklanki utartej marchewki ½ szklanki utartej pietruszki ½ szklanki utartego selera 2…
Baranina
Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 1kg combra jagnięcego 750g młodych kartofelków 400g młodych cebulek 30g smalcu 3 łyżki oliwy kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka listków świeżej szałwii kilka liści laurowych sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę…
Baranina
Comber barani po angielsku
by marek • • 2 komentarze
Duży, gruby cąber obrać z żył i tłuszczu, wysmarować oliwą, obłożyć cebulą i włoszczyzną pokrajaną w plasterki, liściem bobkowym i korzeniem; niech tak poleży przez jeden dzień na lodzie lub w chłodnym miejscu. Godzinę przed upieczeniem cąber nasolić, potem na brytfannę włożyć sporą łyżkę świeżej frytury, a gdy się rozpali, włożyć cąber i obrumienić; następnie…
Dziczyzna
Comber sarni i jeleni.
by marek • • 0 Comments
Chcąc cąber sarni przechować dłuższy czas, trzeba go owinąć płótnem, umaczanym w przegotowanym z korzeniami i wystudzonym occie i wynieść do piwnicy ; latem trzeba jeszcze obłożyć lodem, najlepiej w koszyku, z którego by woda uciekać mogła. Jeżeli sarni cąber ma być świeżo pieczony, to go choć na jeden dzień skropić octem, lub włożyć w…