Składniki:
- 1kg combra jagnięcego
- 750g młodych kartofelków
- 400g młodych cebulek
- 30g smalcu
- 3 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka listków świeżej szałwii
- kilka liści laurowych
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę do pieczenia wysmarować smalcem, wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy i rozmaryn oraz całe i pokrojone cebulki. Ułożyć w tym kawałki mięsa. Osolić i opieprzyć. Piec przez 1 godz. w nagrzanym piekarniku do temp. 230 stopni. W połowie pieczenia dodać kartofelki i od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i jarzyny drewnianą łopatką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata