Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego z szynki
- czosnek
- cebula
- masło
- oliwa
- ziemniaki
- łyżka mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka Cebów obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Podajemy z kapustą z grochem.
1 comment for “Pieczeń wieprzowa pychotka”