Składniki:
- 2 kg mięsa wołowego z udźca lub krzyżowa z kostkami
- 5 dużych cebul
- marchew
- brokuły
- ziemniaki
- masło
- oliwa z oliwek
- mąka
- 1 łyżka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso przeznaczone na pieczeń dokładnie umyć, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plastry, obłożyć nimi mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu usunąć cebulę, mięso przyprawić, obtoczyć w mące i obsmażyć na brąz na maśle z oliwą. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, część cebuli pozostałej po obłożeniu mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Brokuły dzielimy na cząstki gotujemy tak aby były chrupkie. Marchew obieramy, kroimy w grube słupki, gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Wszystkie dodatki pozostawiamy w cieple. Cukier karmelizujemy i rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek, do sosu dodajemy karmel i całość miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami, marchewką i brokułami. Resztę sosu podajemy w sosjerce.