Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki pokruszonych herbatników
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa Serowa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1kg miękkiego białego sera śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
Sposób wykonania
Ciasto:
Wysmarować tortownicę masłem. W średnim naczyniu wymieszać pokruszone herbatniki, cukier, masło orzechowe, masło i cynamon. Przygotowana masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na ok 30min.
Masa serowa:
Rozpuścić czekoladę i ostudzić. Ubić ser i cukier na gładką masę. Dalej ubijając dodawać jajka i mąkę na zmianę z mlekiem (ważne!). Przełożyć 1/3 masy do miski i dodać masło orzechowe. Do drugiej 1/3 dodać czekoladę a do ostatniej porcji sera, ekstrakt.
Kolejno porcjami nakładać mieszane ciasto na przygotowany spód. Piec 55 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wstawić na ok 6 godzin do lodówki. Być może 55 min pieczenia to za dużo należy więc sprawdzić troszkę wcześniej patyczkiem.
1 comment for “Sernik czekoladowy pychotka”