Składniki:
- comber cielęcy
- sok z cytryny
- masło
- oliwa
- ½ kg brukselki
- 1 cebula
- ziemniaki
- małe marchewki
- 1/ szklanki białego wina
- mąka
- szczypta majeranku
- szczypta estragonu
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny, mocno natrzeć suszonym estragonem, zmiażdżonym czosnkiem, zawinąć w folię, zostawić na 2 dni w lodówce. Wyjąć, natrzeć solą i białym pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle z oliwą ze wszystkich stron na złoty kolor, przełożyć do odpowiednio dużej brytfanny, zalać stopionym masłem, dodać pokrojoną w pół plastry cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, skrapiając w czasie pieczenia winem. W międzyczasie ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać podzielić na części. Brukselkę ugotować na pół twardo, podobnie marchewki. Obsmażyć brukselkę i ziemniaki na maśle, pozostawić w ciepłym miejscu. Miękkie mięso wyjąc, powstały sos zmiksować przyprawić. Na półmisku ułożyć pieczeń, obłożyć ziemniakami, brukselką ewentualnie inne jarzyny wg, gustu. Sos podać w sosjerce.
1 comment for “Pieczeń cielęca pychotka”