Składniki: cielęcina z udźca kilkanaście ziaren jałowca Marynata: 1 szklanka octu winnego 3 łyżki białego wytrawnego wina ziarna pieprzu sól 3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając. Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy zgrabną…
Tag: wielkanocne
Zakąski
Wielkanocne śledzie
by Roman • • 0 Comments
Dodatki
Chrzan wielkanocny na 10 sposobów
by Roman • • 0 Comments
Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi. 1. Składniki: ok. 20 dkg słoik chrzanu 3 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka masła sól, biały pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić…
Panga
Panga w marynacie
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg filet z pangi jajka 3 cebule tarta bułka sól, biały pieprz Zalewa: 3 szklanki wody pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki 10%octu 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli ziele angielskie listek laurowy czosnek i keczup Sposób przyrządzenia: Rybę skropić cytryną , przyprawić, wstawić do lodówki. Obrać 3 cebule, pokroić połówki. Przygotować…
Krewetki
Krewetki królewskie w cieście
by Roman • • 0 Comments
-300x199.jpg)
Składniki:
- odwłoki krewetek królewskich
- olej
- plaster cytryny
- listki sałaty lub kapusty pekińskiej
- pomidor koktajlowy lub marchewka
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok cytrynowy
- 2 ząbki czosnku
- Sól, biały
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki piwa
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- olej
- ¾ łyżki proszku do pieczenia
- sól, biały pieprz
.jpg)

