Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Pieczona cielęcina

Składniki: cielęcina z udźca kilkanaście ziaren jałowca Marynata: 1 szklanka octu winnego 3 łyżki białego wytrawnego wina ziarna pieprzu sól 3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając. Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy  zgrabną…

Wielkanocne śledzie

Składniki:

    • śledzie matias
    • cebula
    • biały pieprz
    • musztarda serapska
    • ogórek konserwowy
    • goździki
    • 1 szklanka octu 10%
    • szczypta cukru
    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 szklanka soku z cytryny
    • ½ szklanka cukru
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • grzyby marynowane

Chrzan wielkanocny na 10 sposobów

Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi. 1. Składniki: ok. 20 dkg słoik chrzanu 3 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka masła sól, biały pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić…

Panga w marynacie

Składniki: 1,5 kg filet z pangi jajka 3 cebule tarta bułka sól, biały pieprz Zalewa: 3 szklanki wody pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki 10%octu 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli ziele angielskie listek laurowy czosnek i keczup Sposób przyrządzenia: Rybę skropić cytryną , przyprawić, wstawić do lodówki. Obrać 3 cebule, pokroić połówki. Przygotować…

Krewetki królewskie w cieście

Składniki:

  • odwłoki krewetek królewskich
  • olej
  • plaster cytryny
  • listki sałaty lub kapusty pekińskiej
  • pomidor koktajlowy   lub marchewka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, biały

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • sól, biały pieprz