Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Migdałowiec – Bienenstich

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 dag maki tortowej 2 jaja i 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie) 3 dag drożdży 12 dag masła Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia. Polewa: Składniki: 1 kostka masła 25 dag…

Ryba maślana w jarzynach

Składniki: 1 kg filetów z ryby maślanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 por, biała część nieduży kawałek selera natka pietruszki oliwa z oliwy sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej…

Kotlet cordon blue z kurczaka

Składniki: piersi z kureczka ser żółty w plastrach ogórek kiszony szynka gotowana  w plastrach kukurydza konserwowa natka pietruszki łyżeczka masła mąka jajka bułka tarta olej sól, pieprz Ziemniaki piure: po 2 ziemniaki na osobę 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła kminek ½ cebuli Sposób przyrządzenia Kotlet: Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie…

Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi pychota

Składniki: 2 ulubione małe kiełbaski bekon lub szynka 15 dkg małych pieczarek ½ puszki fasoli w sosie pomidorowym oliwa z oliwek Kluseczki francuskie: 1 łyżka tłuszczu 2 łyżki wody 3 łyżki mąki 3 jajka szczypta soli Sposób przyrządzenia Kluseczki francuskie: Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać…

Panga w piwnym cieście z frytkami

Składniki: 1 kg filetów z pangi sok cytrynowy 1 szklanka mąki ¾ szklanki piwa ½ szklanki mleka 2 jajka olej ¾ łyżki proszku do pieczenia sól, biały pieprz Frytki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka  cukru 2 ząbki czosnku olej Sposób przyrządzenia Frytki: Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki.  Pokrojone frytki płuczmy  dokładnie pod bieżącą zimną…