Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wielkanocne

Sałatka tajska z wołowiną

Składniki: ½ kg  ugotowanej wołowiny ( z rosołu) 2 cebule 2 pomidory zielona cebulka sałata np. rzymska czosnek oliwa Marynata: ½ szklanka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny papryczka chili kolendra sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ładny kawałek ugotowanej wołowiny pokroić w wąskie plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy stale mieszając dodawać po kropelce…

Owocowy pucharek

Składniki: mango melon 1 limonka lub cytryna owoce borówki amerykańskiej likier pomarańczowy Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć i odsączyć, cytrynę sparzyć wrzątkiem. Mango przekroić na połowę,  usunąć pestki, odkroić kilka plastrów do dekoracji, resztę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z melonem. W pucharku ułożyć kawałki mango, melona oraz owoce borówki amerykańskiej,…

Sałatka z mango i czerwoną fasolą

Składniki: 1 dojrzałe mango 20 zielonych oliwek ½ puszki czerwonej fasoli 2 pomidory 1 zielony ogórek 10 dkg sera feta 20 dkg fileta z ryby 1 limonka lub cytryna liście sałaty masło sól, biały pieprz Sos winegret: ½ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Mango przekroić na połowę, usunąć pestki, odkroić…

Sałatka z krewetkami

Składniki: 4 odwłoki średnich krewetek ½ avocado sok cytrynowy cukinia marynowana 1 jajko 1 łyżka groszku konserwowanego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić jeśli są mrożone. Wypłukać, obsuszyć, jeśli są surowe ugotować w wodzie z solą (2minuty) Dojrzałe lecz nie miękkie avocado przekroić na dwie części, wyjąć…