Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 20 zielonych oliwek
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 10 dkg sera feta
- 20 dkg fileta z ryby
- 1 limonka lub cytryna
- liście sałaty
- masło
- sól, biały pieprz
Sos winegret:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Mango przekroić na połowę, usunąć pestki, odkroić plaster do dekoracji resztę obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Ser feta pokruszyć palcami. Fasolę dokładnie opłukać, odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć miąższ, podzielić na ósemki. Rybę skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem, upiec na ruszcie lub usmażyć na maśle, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, pokroić w plastry. Przygotować sos winegret. Do oliwy mieszając dodawać po kropli sok cytrynowy, przyprawić solą i białym pieprzem. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty skomponować składniki sałatki, polać sosem winegret, ozdobić cząstkami limonki i plastrami mango