Składniki:
- 4 odwłoki średnich krewetek
- ½ avocado
- sok cytrynowy
- cukinia marynowana
- 1 jajko
- 1 łyżka groszku konserwowanego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrozić jeśli są mrożone. Wypłukać, obsuszyć, jeśli są surowe ugotować w wodzie z solą (2minuty) Dojrzałe lecz nie miękkie avocado przekroić na dwie części, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki delikatnie oddzielić miąższ od skóry, pokroić wzdłuż na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie czerniało. Groszek konserwowy wypłukać, odsączyć. Marynowaną cukinię pokroić w grubą kostkę. Jajko ugotować na pół miękko (3 minuty), obrać, podzielić na połowę. Majonez bardzo dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na talerzu skomponować wszystkie składniki, lekko posolić i popieprzyć, polać majonezem.
Uwaga: ilość podanych składników wystarcza na 1 porcję