Składniki:
- 1 kg filetów z pangi
- sok cytrynowy
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki piwa
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- olej
- ¾ łyżki proszku do pieczenia
- sól, biały pieprz
Frytki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- olej
Sposób przyrządzenia
Frytki:
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Pokrojone frytki płuczmy dokładnie pod bieżącą zimną wodą co zapewni dokładne wypłukanie frytek dzięki czemu będą one miękkie. Do naczynia z wodą dodajemy łyżkę cukru, mieszamy, wrzucamy pokrojone i wypłukane frytki, pozostawiamy na 5 minut. Dodatek cukru sprawia że nasze frytki będą miały piękny kolor.
We frytkownicy lub dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ząbek czosnku i smażymy taką ilość frytek aby swobodnie opływał je wrzący olej. Jak będą miękkie i odpowiednio złociste wykładamy je na ręcznik papierowy lub durszlak aby obsączyć je z oleju.
Ryba:
Z 2 jajek, mąki, piwa, mleka, proszku do pieczenia mieszamy ciasto dodając odrobinę soli i pieprzu. Powinno mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy aby się zmacerowało. Wymytą i odsączoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzewamy olej rybę zanurzamy w cieście chwilę przytrzymujemy nad naczyniem aby nadmiar ciasta obciekł i smażymy w głębokim oleju 4 – 6 minut w zależności od wielkości filetów. Ryba nie może być wysuszona wewnątrz.
Podajemy z ulubionymi surówkami, sosem. Ozdabiamy cytryną.