Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki:

    • 1 kg schabu
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
    • bułka tarta

    Farsz:

    • 4 kwaśne jabłka
    • majeranek
    • sól, pieprz

    Ciasto francuskie:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli
    • lub 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego


    Sposób przyrządzenia
    Ciasto francuskie:
    Z przesianej mąki, soli i wody gładki ciasto, owinąć w folię, odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Ponownie rozwałkowywać, składać 5-6 razy i odłożyć do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
    Jeśli mrożone: Ciasto francuskie rozmrozić, wkładając je na dolną półkę lodówki.
    Farsz:
    Jabłka umyć, osuszyć, upiec w piekarniku. Przekroić na połowy, łyżeczka wybrać miękki miąższ. Przetrzeć przez sito, doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
    Schab:

    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, pieprzem i solą, odstawić na kilka godzin. W odpowiednio dużej  brytfannie rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić na złoty kolor, podlać wodą, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu.  Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, wstawić brytfannę, piec przez  około 1/2 godz. Wyjąć, przestudzić. Ostrym nożem zrobić głęboką kieszeń, wypełnić ją przecierem jabłkowym. Czosnek obrać, pokroić na połówki, naszpikować nimi schab.
    Finał:
    Na odpowiednio dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Położyć na nim schab kieszenią z farszem do góry. Dokładnie zawinąć płatem ciasta. Rozpoczynamy  zakładając brzegi ciasta na boki schabu a następnie zawijamy ciasto na całej długości. Jajko rozbijamy dokładnie widelcem, smarujemy brzegi ciasta, zaklejamy. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *