Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki:

    • 1 kg schabu
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz
    • bułka tarta

    Farsz:

    • 4 kwaśne jabłka
    • majeranek
    • sól, pieprz

    Ciasto francuskie:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli
    • lub 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego


    Sposób przyrządzenia
    Ciasto francuskie:
    Z przesianej mąki, soli i wody gładki ciasto, owinąć w folię, odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Ponownie rozwałkowywać, składać 5-6 razy i odłożyć do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
    Jeśli mrożone: Ciasto francuskie rozmrozić, wkładając je na dolną półkę lodówki.
    Farsz:
    Jabłka umyć, osuszyć, upiec w piekarniku. Przekroić na połowy, łyżeczka wybrać miękki miąższ. Przetrzeć przez sito, doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
    Schab:

    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, pieprzem i solą, odstawić na kilka godzin. W odpowiednio dużej  brytfannie rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić na złoty kolor, podlać wodą, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu.  Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, wstawić brytfannę, piec przez  około 1/2 godz. Wyjąć, przestudzić. Ostrym nożem zrobić głęboką kieszeń, wypełnić ją przecierem jabłkowym. Czosnek obrać, pokroić na połówki, naszpikować nimi schab.
    Finał:
    Na odpowiednio dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Położyć na nim schab kieszenią z farszem do góry. Dokładnie zawinąć płatem ciasta. Rozpoczynamy  zakładając brzegi ciasta na boki schabu a następnie zawijamy ciasto na całej długości. Jajko rozbijamy dokładnie widelcem, smarujemy brzegi ciasta, zaklejamy. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *