Składniki:
- 1 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 4 kwaśne jabłka
- majeranek
- sól, pieprz
- 25 dkg masła
- 25 dkg mąki
- 1 szklanki wody
- szczypta soli
- lub 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Farsz:
Ciasto francuskie:
Sposób przyrządzenia
Ciasto francuskie:
Z przesianej mąki, soli i wody gładki ciasto, owinąć w folię, odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Ponownie rozwałkowywać, składać 5-6 razy i odłożyć do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Jeśli mrożone: Ciasto francuskie rozmrozić, wkładając je na dolną półkę lodówki.
Farsz:
Jabłka umyć, osuszyć, upiec w piekarniku. Przekroić na połowy, łyżeczka wybrać miękki miąższ. Przetrzeć przez sito, doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
Schab:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, pieprzem i solą, odstawić na kilka godzin. W odpowiednio dużej brytfannie rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić na złoty kolor, podlać wodą, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, wstawić brytfannę, piec przez około 1/2 godz. Wyjąć, przestudzić. Ostrym nożem zrobić głęboką kieszeń, wypełnić ją przecierem jabłkowym. Czosnek obrać, pokroić na połówki, naszpikować nimi schab.
Finał:
Na odpowiednio dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Położyć na nim schab kieszenią z farszem do góry. Dokładnie zawinąć płatem ciasta. Rozpoczynamy zakładając brzegi ciasta na boki schabu a następnie zawijamy ciasto na całej długości. Jajko rozbijamy dokładnie widelcem, smarujemy brzegi ciasta, zaklejamy. Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.