Składniki: 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg boczeku liść laurowy ziele angielskie 1 kwaśne jabłko ocet spirytusowy sól lub warzywko pieprz Sposób przyrządzenia: W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod…
Tag: wielkanocne
Sałatki
Sałatka egzotyczna z krewetkami
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 1 ananas 50 dkg krewetek koktajlowych 7 dkg pieczarek 2 kiwi 2 mandarynki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki koniaku 3 łyżki likieru amaretto 1 łyżka soku jabłkowego 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Ananasa przekroić wzdłuż na dwie części, łyżka wydrążyć miąższ uważając aby nie uszkodzić skóry. Przepłukane wrzątkiem krewetki polać…
Zupa Pieczarkowa
Zupa krem pieczarkowa z jajkiem
by marek • • 0 Comments
Ryż
Pilaw z kalmarami
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kalmarów 1 cebula 1 marchewka 1 dkg ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Cebule i marchewkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę, dodać marchewkę, chwilkę razem poddusić. Kalmary umyć, obsuszyć drobno pokroić na „makaron”. Pokrojone kalmary, marchewkę i cebulę wymieszać z ryżem,…
Zakąski
Peklowana golonka w galarecie
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…

