Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędlina

Ziemniaki zapiekane z serem, szynką lub kiełbasą

Składniki: 3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy 5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków 3 szklanki tartego ostrego żółtego sera 1 pokrojona w kostkę cebula 1 pokrojona w kostkę papryka ½ szklanki mąki 1/2 szklanki masła ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 3 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w…

Zawijasy z karpia i szynki

Składniki: 4 porcje filetu z karpia 8 plastrów dobrej szynki 2 marynowane czerwone papryki oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet z karpia pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Na desce do krojenia ułożyć dwa plastry szynki e taki sposób aby 1.2 powierzchni zachodziły na siebie, na nich rozłożyć ¼  płatów ryby, posypać papryką…

Jak tanim kosztem urządzić najprostszą wędzarnię……

Najprostszą wędzarnię, składającą się z paleniska, kanału dymnego i komory wędzarniczej można zrobić samemu. Materiały do pracy są powszechnie dostępne. Patent jest dobrze znany, takie wędzarnie „od zawsze” robiono na wsiach.
Potrzebna będzie stara metalowa beczka, cegły, stalowa rura i kolanko o średnicy 15 cm. Beczkę można zastąpić starą lodówką bądź stalową szafą.
Cała praca nie powinna zająć więcej, niż dwie godziny. Miejsce na wędzarnie wybieramy tak, żeby między paleniskiem a komorą wędzarniczą była różnica poziomów, dla lepszego ciągu. Długość kanału dymnego powinna wynosić około 3 metrów. W dnie beczki za pomocą szlifierki kątowej i tarczy do metalu wycinamy otwór o średnicy około 15 cm. Kopiemy w ziemi dołek 60 x 60 x 60 cm pod palenisko. Od niego – rowek, głębokości około 20 cm, żeby się zmieściła rura. Palenisko wzmacniamy za pomocą cegieł, z wierzchu pokrywamy blachą. Umieszczamy rurę w rowku, jeden koniec wkładając do paleniska. Drugi koniec podłączamy za pomocą kolanka do otworu w beczce. Palenisko i rurę przysypujemy ziemią. To wszystko. Mamy najprostszy, zupełnie podstawowy model wędzarni. Można go ulepszać wedle własnych upodobań. Warto pomyśleć chociażby o zadaszeniu na wypadek słoty. Do zawieszania wędzonek w beczce można użyć prętów stalowych lub kraty i haków w kształcie litery S. Z wierzchu beczkę można przykryć czystym namoczonym jutowym workiem albo płótnem. Odsłaniając i zasłaniając płótno, regulujemy temperaturę wewnątrz. Nie będę pisał o wyższości domowych wędzonek nad kupnymi, o przyjemnych chwilach oczekiwania, o zapachach, łaskoczących podniebienie, ani o złocistym kolorze, miłującym oko…Kto spróbował, ten wie, co mam na myśli, a kto nie wie, niech sam spróbuje…
Podaję przepis na domową kiełbasę wędzoną.

Sałatka Krystyny z makaronu i szynki

Składniki: 40 dkg makaronu kokardki (Farfalle) 2 małe pomidory ½ czerwonej cebuli 8 marynowanych pieczarek 20 dkg szynki ideałem byłaby Parmeńska 25 dkg sera mozzarella 1 marynowana zielona papryka kilka posiekanych listków bazylii Dressing: 4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (można więcej) 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka…

Pizza Marzenki

 

Składniki:

    • 70 dkg pieczarek
    • 1 pokrojona drobno cebula
    • szynka
    • kukurydza konserwowa
    • tarty żółty ser
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki oleju
    • szczypta soli
    • łyżeczka cukru
    • pół paczki drożdży
    • 1/4szklanki mleka (zimnego)
    • 1/4szklanki wody (gorącej)
    • 6 łyżeczek ketchupu
    • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    • dwie łyżki oregano