Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki zapiekane z serem, szynką lub kiełbasą

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy
  • 5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 3 szklanki tartego ostrego żółtego sera
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 pokrojona w kostkę papryka
  • ½ szklanki mąki
  • 1/2 szklanki masła
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mleka

Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, smażyć mieszając aż cała mąka rozprowadzi się w tłuszczu, nie rumienić. Do zasmażki dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż uzyskamy sos bez grudek.  Sos przelać do miski, dodać szynkę, ziemniaki, cebulę paprykę i ser, wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Pierwsze 15 minut zapiekamy w naczyniu przykrytym pokrywą. Przed podaniem  odstawić danie na 15 minut aby stężało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *