Składniki:
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy
- 5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 szklanki tartego ostrego żółtego sera
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 pokrojona w kostkę papryka
- ½ szklanki mąki
- 1/2 szklanki masła
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, smażyć mieszając aż cała mąka rozprowadzi się w tłuszczu, nie rumienić. Do zasmażki dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż uzyskamy sos bez grudek. Sos przelać do miski, dodać szynkę, ziemniaki, cebulę paprykę i ser, wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Pierwsze 15 minut zapiekamy w naczyniu przykrytym pokrywą. Przed podaniem odstawić danie na 15 minut aby stężało.