Składniki:
- 40 dkg makaronu kokardki (Farfalle)
- 2 małe pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 8 marynowanych pieczarek
- 20 dkg szynki ideałem byłaby Parmeńska
- 25 dkg sera mozzarella
- 1 marynowana zielona papryka
- kilka posiekanych listków bazylii
Dressing:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (można więcej)
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dressingu zmiksować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Pieczarki pokroić w plastry. Pozostałe składniki sałatki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki polać sosem, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
1 comment for “Sałatka Krystyny z makaronu i szynki”