Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 2 łyżki oleju 30 dag podwędzanej kiełbasy 2 puszki (po 850 ml) pomidorów 1/2 l bulionu 3 łyżki włoskich ziół do pizzy 10 dag dymki 5 dag zielonej i czerwonej papryki peperoni Sposób przyrządzenia: Na oleju usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wyjąć. W tym samym…
Tag: wędlina
Wędliny
Meksykańska kiełbasa chorizo
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karczku wieprzowego 20 dkg boczku 3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne 2 ostre suszone małe papryczki chili ¼ szklanki wrzątku 8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki tequili…
Dodatki
Płacze chrzan na salaterce…..
by Roman • • 0 Comments
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…
Wędliny
Kindziuk litewski
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: • 5 kg świeżego mięsa wieprzowego z szynki • 1 kg boczku • 200 g soli • 1 łyżka pieprzu • 5 roztartych ząbków czosnku • 5 g saletry • 50 g spirytusu (usuwa wilgoć) • 1 łyżeczka cukru • pęcherze wieprzowe Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, dodać pieprz, wyprażoną na patelni…
Zakąski
Szynka z majonezem w pomidorowych miseczkach
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg szynki lub kiełbasy 50 dkg pomidorów ½ szklanki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połowę, łyżeczka usunąć nasiona, posolić i popieprzyć, ułożyć otworem do dołu aby ociekły z nadmiaru soku. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i musztardą. Do każdej miseczki…